CEPOS skriveøvelse ACTA

I løbet af vores ophold på CEPOS Universitet skal vi igennem diverse skriveøvelser.

I den næste stykke tid vil jeg uploade forskellige debatoplæg fra nogle af de udvalgte studerende fra mit CEPOS hold 2012. De valgte debatoplæg er udelukkende fra studerende som har tilladt mig at poste deres opgaver.

Skriveøvelse I:

Skriv et debatindlæg om et aktuelt emne med en frihedsorienteret vinkel.

Det skal skrives som om, det var et debatindlæg til en avis.

Omfang: 4000 anslag inkl. mellemrum (svarende til en Opinion i Berlingske Tidende)

Kinesiske tilstande i Danark – ACTA underskrives!

ACTA

Du skal ikke længere rejse 7000 km for at opleve Kina. Danmark har netop underskrevet ACTA – Det er nu slut med fildeling, musik og underholdning på nettet som du kender den.

Af Sasa Kovacevic

På trods af at Kina er det land i verden som har det største antal internet-og mobilbrugere på kloden, så er det også det land som bruger flest ressourcer på at kontrollere mængden af data og oplysninger som florerer rundt på internettet. Fængsling for fildeling, konstant overvågning af dine e-mail konti og afskæring fra omverden er blot af nogle af de ting, som kineserne hver eneste dag bliver udsat for.

Kina har længe været domineret af strikt kontrol når det kommer til ytringsfrihed på internettet. Nu ser det ud til, at det er blevet Danmarks tur.

Hvad er ACTA og hvad betyder den for dig?

ACTA står for ”Anti-Counterfeiting Trade Agreement”. og er blevet underskrevet indtil videre af EU’s 27 medlemslande samt USA, Japan, Canada, Syd Korea, Australien, Mexico, Marocco og Singapore.

Navnet er ganske misvisende. ACTA’s oprindelige ide og hensigt var at beskytte den intellektuelle ejendomsret mod kopiering af dyre produkter og misbrug af varemærker. Den vil værne om forsknings investeringer og produkt udvikling som medicin og andre medicinalvare, samt støtte kunstnere og journalister til at skabe produkter af høj kvalitet – lyder godt, ikke?

Der er desværre et twist.

Den intellektuelle ejendomsret bliver aldrig defineret i ACTA. Den kan betyde varemærker som beskrevet foroven, men den kan også betyde en hvilken som helst ide eller information skabt af et menneske, som senere kan blive copyrightet, begrænset og kriminaliseret. Det vil få en enorm effekt på internettet som vi kender den, og dermed skubbe os et skridt i Kinas retning.

ACTA begrænser borgeren, ytringsfrihed og Danmarks fremtid

ACTA debatten har hersket overalt rundt omkring på internettet, og efterhånden på de fleste nyhedsmedier. Hvordan kan det være, at den almindelige borger ikke er blevet informeret om aftalen inden den blev underskrevet?

Problemet med ACTA er, at det er en handelsaftale, det er ikke lovgivning og derfor har det også været muligt at føre forhandlingeren i hemmelighed uden inddragelse af de normale demokratiske processer. Med andre ord, så er borgerens frihed blevet berøvet.

Hvis sådanne omfattende tiltag kan godkendes uden at involvere demokrati, hvad kan der så ellers gennemføres af bagveje og parallelle lovgivningsprocceser?

ACTA vil gøre det strafbart at medvirke til ophavskrænkelse. Forstil dig at betale for et madkursus på den lokale kokkeskole. Undervejs på madkurset lærer du at lave en lækker stegt kyllingeret. Begejsret tager du hjem, og lærer alle dine bekendte hvordan verdens bedste stegte kyllingeret laves – og her kommer fælden!
Ifølge ACTA er I nu alle kriminele siden I delte informationerne gratis, da kun DU betalte for at tage kurset.

De fleste griner blot og forsikrer, at ACTA vil have svært ved at finde ud af hvordan informationerne bliver delt. Grinet vil dog forsvinde fra de fleste ansigter, når man finder ud af at ACTA i forvejen har indgået forhandlinger med samtlige internetudbydere i Europa. Det bliver nemlig deres opgave at overvæge din og dine venners færden på internettet.

Men du har da ikke brug for privatliv, civile rettigheder og frihed da du intet har at skjule. Eller har du?

Det er ingen overdrivelse at ACTA begrænser Danmarks fremtid.

Flere mener at det truer ytringsfriheden i Danmark, da internettjenester såsom danske aviser kan blive stillet til ansvar udenom domstolene. Efterhånden har de fleste danske virksomheder erfaret, at online-markedsføring er en nødvendighed for at overleve i et hårdt konkurrencepræget miljø. ACTA vil desværre slå hårdt ned på de virksomheder som benytter sig af billeder og videoer. Med andre ord, det vil måske blive dødsstødet for online- markedsføring.

I Kina har man ikke adgang til de sociale medier som Facebook, Youtube og Twitter. Når ACTA træder i kraft vil de sociale medier gennemgå en forvandling som i Kina. Du vil ikke længere have mulighed for at poste nyheder, sende sjove video klip af dine ynglings katte og hunde eller musik.

ACTA er blevet underskrevet af Danmark, men den er endnu ikke trådt i kraft. Millioner af mennesker demonstrerer rundt omkring i verden lige nu.

Vil du gerne beholde din frihed, eller bo under kinesiske forhold?

Vil du gerne blive klogere på ACTA?

ACTA – den danske Wikipedia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *