Vælg din webshopløsning med omhu

Nedenstående indlæg er udarbejdet af Simon Nygård fra Onkelbillig.dk

Går du rundt med en lille e-købmand i maven, samt overvejer du at starte en webshop, så har du nok allerede overvejet en webshop-løsning, som du kan kaste dig over. Uanset hvilket stadie du er på, så er der god grund til at tage denne beslutning med omhu, når det drejer sig om valg af webshop-løsning. Jeg kender eksempelvis manden bag kukuk.dk, som sælger garn på nettet. Han bruger en Shoporama løsning (brugervenligt og lynhurtigt), og nærmest fra dag 1, har der været fremgang på SEO-fronten.

Simons historie

Jeg hedder Simon Nygård og driver til dagligt www.onkelbillig.dk, ved siden af mit studie. Jeg har været så heldig at få lov til at lave gæsteindlæg på Sasa’s blog. Jeg vil fortælle lidt om mine tanker angående det at vælge den rigtige webshop-platform, som er rettet mod dig, der overvejer at starte en webshop eller bare er nysgerrig på e-handel. Dog skal det det siges, at der ikke findes en bestemt løsning, som alle burde vælge. Jeg kommer med min erfaring, som jeg håber kan hjælpe dig et skridt tættere på valget af den helt rigtige webshop-løsning.

I 2013 startede jeg webshoppen op sammen med min ven/partner. Dengang vi startede shoppen op, var der ingen af os der havde erfaring inden for e-handel. Det betød også, at vores første webshop løsning ikke var helt gennemtænkt, for det eneste vi tænkte på var nemlig bare få shoppen online så hurtig som muligt.

Valget på denne løsning hed mono.net og var primært henvendt til at lave hjemmesider med, men den kunne også lave webshops. Det virkede nemt, overskueligt og hurtig at komme i gang med, så den snuppede vi. Hvis du har en ide om at holde din kommende webshop som et hobbyprojekt, og ikke har planer om at ekspandere forretningen, så kan disse enkle og brugervenlige løsninger godt være en god ide, dog anbefaler jeg dem personligt ikke.

Men hvis du har en tåget ide om, at om 1-3 år skal webshoppen være så meget større, og skal have alle mulige smarte funktioner, så skal du bestemt ikke vælge den type platform, som vi valgte i starten. Men lad mig fortsætte vores ”eventyr på den perfekte webshop platform”.

Et år senere (2014) og en masse erfaring klogere, følte vi, at der var på tide at skifte webshop platform. Årsagen til at vi ville skifte platform kom af, at vi ønskede flere funktioner og design-muligheder, som ikke kunne skabes i den nuværende platform, som var et mere lukket system, men super brugervenligt. Så vi skiftede fra vores mono.net løsning til en shopify løsningen, og det var her, vi lavede den helt store fejl.

Du har måske selv været forbi Shopify og tjekke deres muligheder ud. Ved Shopify vælger du bare et tema og så kan du være i gang på få dage. Du kan samtidig også hente alle mulige fancy moduler, som du kan tilføje til shoppen. Det var lige præcis denne løsning, som vi stod og manglede, eller var det? For hvis jeg kunne skrue tiden tilbage, så havde jeg taget et lille skridt udenom Shopify og i stedet skiftet til Prestashop, som vi har nu.

Vi havde Shopify i 9 måneder og var fuldt ud tilfredse med det, det er brugervenligt og nemt at arbejde med. Men da vi tog beslutningen om at skifte vores webshop platform, tænkte vi bare ikke langsigtet nok, og det er super vigtigt, når man starter en ny webshop. Et godt spørgsmål til dig selv, før du tager din beslutning: ”Hvordan skal min shop se ud om 2-3 år, og hvad skal den kunne?” Skal det være muligt at ændre i alle detaljer og en løsning, hvor der er fri armplads, så stop ej læsningen 😉

Da vi for et års tid siden havde en SEO mand forbi vores Shopify side, for at hjælpe os med at optimere vores on-page seo (alt det tekniske SEO), fik vi noget af en udmelding. Han sagde ”Da Shopify ikke understøtter FTP, har jeg valgt ikke at træde ind i denne opgave”. Det han i princippet sagde, var ”Jeg vil ikke arbejde med en shop, der har begrænset muligheder at udvikle sig i”.

For selvom Shopify shoppen kunne mere end vores tidligere løsning, kunne den ikke det, som vi måske havde behov for om et par år… Så jeg gik rundt et par uger og overvejede om valget på Shopify var det rigtige. For selvom vores Shopfy shop kunne alt det, som vi havde behov for, så ville det var ærgerligt at stå i en situation i fremtiden, hvor Shopify shoppen ikke kan følge med mere.

Så selvom behovet for en ny løsning ikke var der her og nu, så besluttede vi at flytte webshoppen over i en løsning, hvor man kan alt hvad man vil. Så i sommers skiftede vi shoppen over til Prestashop. Så en masse timer senere og en programmørløn fattigere, stod vi med en færdig Prestashop webshop i august. Jeg regner stærkt med, at Prestashop-løsningen er vores sidste stop, da alt kan laves og ændres i den. Det er også super vigtigt at have en webshop, som er nem at arbejde med ift. søgemaskineoptimering.

Konklusion – mit budskab:

Jeg håber du er blevet lidt klogere på, hvilken webshop-løsning du skal vælge. Måske er du allerede blevet inspireret til, hvilken webshop løsning du skal have. Uanset hvad, så tror jeg det er super vigtigt at kigge ind i sig selv og finder ud af hvor din webshop skal se ud om 2-3 år. Vi har selv taget den barske vej og skiftet løsning to gange, som har kostet os en masse tid og penge. Jeg anbefaler personligt, at man allerede fra starten af vælger en løsning, hvor du har mulighed for at ændre i alt, også selvom du måske kun har behov for at arbejde inden for et bestemt webshop-tema.

Hvis du vil gå mere i dybden, hvad du har behov for, kan du blive meget klogere på dette indlæg på Amino, som mere konkret fortæller, hvad de forskellige løsninger kan: Webshop-bibelen

Prøv evt. at snuse lidt rundt og blive klogere på, hvad de forskellige løsninger kan. Men nu ved du, hvad jeg vil anbefale.

One thought on “Vælg din webshopløsning med omhu

  1. Nu har jeg selv en shop igennem Shopify, og stiller mig lidt tvivlende overfor den udmelding jeres såkaldte SEO mand kom med angående de begrænsninger Shopify har med hensyn til on-site søgemaskineoptimering. Har du mulighed for at uddybe dette?

    Har personligt ikke stødt på problemer på den front, så vil lige sikre mig, at jeg ikke har overset noget:)…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *