En billig udvikler kan være dyr

Dette gæsteindlæg er skrevet af Tobias Ehlig, ung e-købmand som i øjeblikket sælger cykelhjelme over internettet. For tiden bruger han sin energi på NyCykelhjelm.dk, som skal drive trafik til hans webshop.

udvikler

Udviklere, programmører, kodere. Tre betegnelser for den samme person, som i disse tider er ekstremt eftertragtet. Hvilket startup kunne ikke godt bruge nogle flere udviklertimer?

Der er ganske enkelt større efterspørgsel efter programmører end der er udbud, og det giver en situation, hvor man som programmør har nemt ved at finde arbejde. Det betyder samtidig også at lønnen presses op, og det får flere danskere til at kigge uden for landets grænser for at finde arbejdskraft til udviklingsopgaver.

Billige programmørtimer kan være fristende
Som iværksætter er det småt med pengene i starten, og derfor kan det være meget fristende at prøve kræfter med udenlandsk arbejdskraft til sine programmeringstekniske opgaver.

For den aarhusianske iværksætter Christian Sodemann var fristelsen for stor, og her godt et år senere fortryder han det.

”Vi havde ikke særlig mange penge i starten, og der blev sparret på alt – også programmeringstimer. De danske konsulentfirmaer tog op imod 1.000 kr. i timen, og det virkede helt vanvittigt sammenlignet med de tilbud vi fik fra udlandet,” siger Christian og fortsætter:

”Vi samarbejdede i nogle måneder med et programmørteam i udlandet, og når jeg ser tilbage på det i dag må jeg bare konstatere, at det ikke var det rigtige valg. Godt nok var timelønnen væsentligt lavere, men de brugte så også markant flere timer på opgaverne. Og så var vores oprindelige sammenligning af timelønnen pludselig ikke retvisende længere.”

Hans egen dårlige oplevelse med at bruge udenlandsk arbejdskraft til programmeringsopgaver på webshoppen Evermart skal ifølge Christian Sodemann ikke afholde alle andre fra at prøve kræfter med det, men han slår fast at man skal være meget opmærksom på hvad man gør.

”Vi oplevede at det tog tre gange så lang tid at få fuldført en opgave som det gør hos en professionel dansk leverandør i dag. Dengang kunne det tage mange uger at få lavet helt simple ting. Vores udenlandske leverandør var ustruktureret og vi havde aldrig nogen idé om hvor langt de var med de forskellige projekter. Det var enormt frustrerende.”

Malware-angreb var tæt på at dræbe forretningen
Som iværksætter uden tekniske færdigheder kunne Christian kun forholde sig til hvorvidt de ting der blev programmeret rent faktisk virkede eller ej. Og selvom den udenlandske leverandør ofte gav meget bøvl og var dyrere end forventet, så endte det dog oftest med at tingene virkede som de skulle.

Hvad Christian dog ikke vidste var, at den webshop han havde fået programmeret var enormt skrøbelig overfor hacker-angreb – det fandt han ud af på den hårde måde.

”Vores webshop blev udsat for et malware-angreb fordi den ikke var kodet ordentligt. Vores programmører havde fikset de specifikke ting vi bedte dem om, men sikkerhed på webshoppen var stort set ikke til stede.”

Christians webshop kunne ikke længere tilgås, og webshoppen forsvandt også fra Googles søgeresultater. Efter en lang og sej kamp lykkedes det dog at få webshoppen online igen, efter at den var blevet bygget op helt forfra. En kamp der næsten kostede forretningen livet.

”Dårligt resultat – men det var min egen skyld”

Dette er ikke kun et enkeltstående tilfælde. Også Mia Oxholm Langholz fra Sønderborg har gjort sig erfaring med billige udviklingstimer.

“Da jeg i sin tid startede Billigepuslespil.dk, havde jeg nogle sjove idéer til funktioner på min blog, der skulle tiltrække ekstra mange besøgende og give dem en endnu bedre oplevelse. Jeg valgte at outsource disse udviklingsopgaver for at spare penge,” siger Mia.

Det gik dog hurtigt op for hende, at selvom timelønnen var lav, så endte det alligevel som en dårlig investering.

“Jeg havde ingen erfaring med udenlandske programmører, så min beskrivelse af opgaven var ikke så god som den nok burde have været. Det resulterede i, at vi brugte rigtig mange timer på kommunikation frem og tilbage, og da funktionerne i sidste ende var færdige, var det slet ikke som jeg havde forestillet mig i første omgang.”

“Set i bakspejlet er det min egen skyld, at resultatet ikke blev som forventet. Jeg var ikke god nok til at formulere og specificere opgaven, hvilket er nødvendigt ved outsorcing til udenlandske udviklere. Havde jeg valgt en dansk programmør, havde vi ikke haft de samme kommunikationsproblemer, og jeg havde reelt set sparet både tid og penge i sidste ende.”

I denne artikel fokuserer jeg på udenlandsk arbejdskraft til udviklingsopgaver som en negativ ting, men for retfærdighedens skyld skal det også siges, at jeg kender flere der har haft succes med det, så det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Pointen med indlægget er altså, at man skal vide hvad man går ind til. Som Mia nævner, så er det altså helt essentielt med en detaljeret kravspecifikation.

Til eksempelvis tekstforfatning har jeg selv ekstremt gode erfaringer med udenlandsk arbejdskraft. Fx har jeg ved flere lejligheder brugt Elance.com til at finde dygtige tekstforfattere til opgaver på både svensk og tysk.

One thought on “En billig udvikler kan være dyr

  1. Tak for en god artikel. Jeg har også haft udenlandske programører i tankerne ang min lille shop summerwear som trænger til en overhaling på siden og seomæssigt. Pengene er små da det drives som fritidsprojekt. Så det ender nok med at jeg selv må sætte mig lidt i det selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *